Het kabinet treft zes extra belastingmaatregelen om met name ondernemers, waaronder DGA’s en zzp’ers, te ondersteunen. Het kabinet treft extra belastingmaatregelen om met name ondernemers, waaronder DGA’s en zzp’ers, in deze lastige tijden te ondersteunen. De maatregelen zijn erop gericht ondernemers meer financiële ruimte te geven, bovenop de belastingmaatregelen die al zijn genomen. De zes maatregelen worden uitgewerkt zodat ze zo spoedig mogelijk kunnen ingaan. Waar gaat het om?
Lees meer >Hoe identificeert u een nieuwe medewerker die thuis werkt? Dat mag u tijdelijk later doen. Werkgevers hebben voor de loonheffingen administratieve verplichtingen. Zo moet een werkgever de identiteit van de werknemer vaststellen aan de hand van het originele identiteitsbewijs, op straffe van de toepassing van een tarief van 52%. De huidige bijzondere omstandigheden kunnen meebrengen dat werkgevers deze verplichtingen niet, niet tijdig of niet geheel kunnen nakomen.
Lees meer >U krijgt enig respijt als u de termijn voor terugwerkende kracht van uw geruisloze omzetting, terugkeer, bedrijfsfusie, fusie of splitsing niet hebt gehaald. Voor terugwerkende kracht bij een geruisloze omzetting, geruisloze terugkeer, bedrijfsfusie, juridische fusie, splitsing gelden strikte regels. Een van de voorwaarden voor terugwerking is dat bepaalde juridische handelingen worden verricht binnen vijftien maanden na het tijdstip waarnaar terugwerking wordt gewenst. Die termijn wordt tijdelijk verlengd.
Lees meer >Als werkgever mag u vaste reiskostenvergoedingen aan werknemers, die nu thuis werken, tijdelijk onbelast blijven doorbetalen.Voor reiskosten met een vast en gelijkmatig karakter kan de werkgever een vaste onbelaste vergoeding toekennen, bijvoorbeeld voor het woon-werktraject. De coronamaatregelen betekenen voor veel werknemers een verandering van hun reispatroon. In beginsel moet de werkgever de vaste reiskostenvergoeding dan aanpassen of geheel of gedeeltelijk tot het loon rekenen. Er is echter een tijdelijke goedkeuring.
Lees meer >Geldt de opting-inregeling automatisch voor een nieuwe periode? Zo nee, dan kunt u wellicht uw kosten aftrekken.Een gemeenteraadslid maakt gebruik van de zogenaamde opting-in regeling. De raadsvergoeding valt onder de loonheffing, kosten zijn niet aftrekbaar. Na een onderbreking van vijf maanden keert hij terug in de gemeenteraad. De gemeente houdt weer loonheffing in, maar het raadslid geeft de inkomsten aan als resultaat uit werkzaamheden en trekt circa € 9.000 aan kosten af. De Belastingdienst is het daar niet mee eens.
Lees meer >De overheid gaat zelf leverancierskrediet herverzekeren om de economie draaiende te houden.Veel bedrijven zoals winkels en horecazaken uit het mkb-segment worden bevoorraad op basis van leverancierskrediet. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de kortlopende – doorgaans dertig of zestig dagen – betalingstermijnen worden verzekerd door kredietverzekeraars. Het Ministerie van Financiën werkt aan een herverzekering voor het hele jaar 2020 die snel in werking moet treden waardoor kredietverzekeraars niet genoodzaakt zijn op korte termijn hun limieten terug te brengen.
Lees meer >Het kabinet heeft de ondernemingen die aanspraak kunnen maken op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 uitgebreid.Het kabinet heeft op 7 april besloten om de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 nogmaals aan te vullen. Daardoor hebben diverse contactberoepen, zoals tattooshops, toegang tot deze TOGS-regeling. Ook zijn kleinere mkb-winkeliers in de food, dienstverlening zoals taxi’s, praktijken van onder andere tandartsen, fysiotherapeuten en toeleveranciers van eet-en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen toegevoegd.
Lees meer >Lager gebruikelijk loon DGA wegens coronacrisis is mogelijk zonder vooroverleg of verzoekHeeft de coronacrisis grote gevolgen voor de omzet en liquiditeit van een BV, dan mogen de BV en de aanmerkelijkbelanghouder (DGA) gedurende 2020 tijdelijk een lager maandloon afspreken. Aan het einde van het jaar is de werkelijke impact duidelijk. Pas dan stelt de BV het gebruikelijk jaarloon voor 2020 vast en vermeldt dit in de aangifte loonheffingen.
Lees meer >Werkgevers kunnen sinds maandag 6 april 2020 9:00 uur een aanvraag doen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Vanwege de uitbraak van het coronavirus is er een nieuwe regeling, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Werkgevers kunnen sinds maandag 6 april 2020 9:00 uur een aanvraag doen. De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.
Lees meer >Gisteravond is door het ministerie van Financiën besloten dat een aparte melding betalingsonmacht niet meer nodig is als u om uitstel van betaling in verband met corona gaat vragen voor loonheffingen en/of omzetbelasting van een rechtspersoon die onder de vennootschapsbelasting valt. Dit is van toepassing voor de al verstreken als voor toekomstige tijdvakken.
Lees meer >Uitstel van betaling van belastingen is verruimd en eenvoudiger gemaakt.Bent u ondernemer of zzp’er en heeft uw bedrijf betalingsproblemen door de coronacrisis? Dan kunt u voor belastingen bijzonder uitstel van betaling aanvragen, nadat u een (naheffings)aanslag hebt ontvangen. Het aanvragen is sinds 2 april 2020 eenvoudiger.
Lees meer >Met de SLIM subsidie voor werkgevers in het MKB wil de overheid het leren en ontwikkelen stimuleren.Werkgevers kunnen subsidie aanvragen voor leercultuur, loopbaancoaching en ontwikkelen van medewerkers. Met deze SLIM-regeling kan de werkgever een financiële bijdrage ontvangen om loopbaanadviezen voor werknemers te krijgen, de vaardigheden van het personeel up-to-date te houden of om een bedrijfsschool op te richten. Het doel van deze regeling is om leren en ontwikkelen in het MKB te stimuleren. Het gaat om flinke bedragen.
Lees meer >Meld u aan voor onze nieuwsbrief
En volg ons op: